A PurPur® kenyér belső értékei

A PurPur® kenyeret teljes kiőrlésű purpurlisztből és teljes kiőrlésű rozslisztből állítják elő.
Magas értékű összetevői, mint pl. az élelmi rostok és antociánok amiket a PurPur® búzaszem külső rétege tartalmaz, belekerülnek a PurPur® kenyérbe is. Ez megmutatkozik erős, ropogós héjában, szaftos bélzetében és hosszú frissességében.
A PurPur® búza erős, fűszeres íze a PurPur® kenyérben többek között tökmaggal, napraforgómaggal és dióval egészül ki. Az eredmény: diós, szaftos, teljes íz, és rendkívül vonzó megjelenés.

A PurPur®-kenyérben rejlő lehetőségek

Amikor felismerték a PurPur® búza összetevőinek különleges tulajdonságait, úgymint az ebből készült kenyér szenzorikus és táplálkozásfiziológiai értékeit, eleinte csak a pékek között vált egyre népszerűbbé a PurPur®-kenyér, majd ez a népszerűség a pékekről a vásárlókra is átterjedt, jelentősen hozzájárulva a PurPur®-kenyér piaci sikereihez.

A PurPur® búza

Az évszázadokon keresztül elfeledett és nem “agyonnemesített” PurPur® búza csak most, – hogy az élelmiszerkutatás ekkora jelentőségre tett szert – fedte fel titkát. Úgy különleges színével és értékes tartalmával. A teljes kiőrlésű kenyérben életre kelti az erős-fűszeres ízt, hosszan tartó frissességet és a természetes antocián hatást. Így a PurPur® -kenyér nemcsak ízletes, de egyéb szempontokból is előnyös.

A ritka és kevesek által ismert PurPur® búzából előállított liszt más az ízében, tartalmában és hatásában a hagyományos lisztekhez képest. A PurPur® búza bíbor színezete tipikus külsőt kölcsönöz a kenyérnek, és adja egyben a nevét (purpur=bíbor). A PurPur® búzát soha nem termesztették nagy mennyiségben, így évszázadokon keresztül is természetesen maradt fent. Talán épp ez népszerűségének titka: a különleges, ritka íz és a meglepően hosszú frissesség.

PurPur búza
hagyományos búza (balra) - PurPur® búza (jobbra)

Mi az antocián?

Az antociánok a másodlagos növényi anyagokhoz, pontosabban a flavonoidok csoportjához tartoznak. A flavonoidok a fenolos, vagy “polifenolos” szerkezetű vegyületekhez, egy növényi anyagcsoporthoz tartoznak, melyek különösen az elmúlt években igen nagy érdeklődésnek örvendenek. A fenolos vegyületeket és az egészségre gyakorolt pozitív hatásukat gyakran hozzák összefüggésbe egymással (pl. a vörösborban található resveratrol, vagy a szójában megtalálható isoflavonoid).

A növényeknél a másodlagos növényi anyagok szerepe a különböző külső környezeti hatások, mint pl. UV-sugárzás vagy kártevő elleni védelemben áll.

Az antociánok számos piros gyümölcsben, mint pl. szőlő, padlizsán, ribizli, valamint számtalan egyéb gyümölcs és növénymagban is előfordulnak.

Az antociánok tulajdonságai

Az antocián egy erős antioxidáns, melyekről bővebben számos helyen olvashat az interneten és az életmóddal foglalkozó magazinokban.

purpur kenyér, anthocián
anthocián

Intenzív kutatás

A fentiekben leírt felismeréseknek volt köszönhető, hogy a PurPur®-búza a közelmúltban különböző kutatások tárgya volt. Egyrészt a régi fajták agronómiai szempontok figyelembe vételével lettek továbbfejlesztve, másrészt az antociánok magban való elhelyezkedése és eloszlása, valamint ennek a fajtának a sütésre való alkalmassága került megvizsgálásra. Megállapították, hogy a PurPur®-búza antocián tartalma 10-szer magasabb a hagyományos kenyérbúzáénál, valamint, hogy a mag oldalsó rétegeiben található legnagyobb antocián tartalommal, a korpa mellett, a teljeskiőrlésű lisztek rendelkeznek.

Összetevők:

liszt (teljes kiőrlésű PurPur búzaliszt, teljes kiőrlésű rozsliszt, szárított rozskovász), ivóvíz, szójatöret, tökmag, napraforgómag, burgonyapehely, dió, cukor, étkezési só, élesztő, stabilizátor (E412, E466)
Allergén anyagok a késztermékben:
glutén tartalmú gabona, szójatermékek, csonthéjas gyümölcsök.
Nyomokban tartalmazhat: tojást és abból készült termékeket, tejet és abból készült termékeket beleértve a laktózt, szezámmagot és abból készült termékeket.

Mint minden élelmiszer esetében, a felhasznált alapanyagok természetes ingadozásai hatással lehetnek az összetételre.

Átlagos tápérték 100 g termékben:

Energia: 907,0 kJ / 215,7 kcal
Zsír: 4,7 g
melyből telített zsírsavak: 0,7 g
Szénhidrát: 28,6 g
melyből cukrok: 2,4 g
Rost: 7,5 g (!)
Fehérje: 10,8 g
Só: 1,5 g