fekete berkenye, arónia

Deep Purple & Társai

Hallott már valaha az antociánról, a karotinokról vagy a klorofillról? Mindezek ún. “másodlagos növényi hatóanyagok”. Nem azért másodlagosak, mert kevésbé fontosak lennének, hanem mert nem tartoznak a 3 elsődleges tápanyag – a fehérje, zsír és szénhidrát – közé.  A jelentőségük azonban minden, csak nem másodlagos a szervezetünk szempontjából és a látvány miatt sem! Igen, bizony, mivel a szemünkkel is eszünk, és a közösségi média, a gasztro-fotózás és a divatos snack-kenyerek világában ezek a növényi hatóanyagok nem csak az egészségünk miatt kedveltek.

Hogyan ismerhetjük fel a másodlagos növényi hatóanyagokat az élelmiszerekben?

Nagyon egyszerűen, mivel olyan anyagokról van szó, amelyeket látni (színük miatt), szagolni (illatuk miatt) és ízlelni (csípősségük miatt) lehet. A karotinoidok színezik sárgára a sárgarépát, a sütőtököt vagy a sárgabarackot, az allicin gondoskodik a fokhagyma és a hagyma tipikus ízéről, valamint az antocianinok felelnek a vörös-kék pigmentációért. Lilakáposzta, padlizsán, articsóka, kékszőlő, áfonya, cseresznye vagy akár az ősi gabonafajta, a PurPur®-búza, amelyet újra felfedeztek, mind tele vannak ezekkel a hatóanyagokkal.

Miért teszi ezt egy növény értünk?

Őszintén meg kell vallani, hogy a növények ezt nem értünk teszik. A növények első sorban saját maguk miatt termelik ezeket az anyagokat. A növényt fogyasztó állatokat elrettenti a csípős íz (pl. hagyma, vagy paprika esetében), a kórokozókat és betegségeket így le tudja győzni (baktériumok által). Sok növény úgy terjeszkedik, hogy lelegelik, ezért egy élénk színnel tud feltűnő lenni vagy nagyon ízletesnek kinézni. A növények még az UV-sugárzás és a szabad gyökök ellen is ezekkel az anyagokkal védekeznek. És pontosan ezekből a tulajdonságokból tudunk mi is hasznot húzni.

Mégis mi is olyan egészséges bennük?

Időközben rájöttek, hogy ezek a másodlagos növényi hatóanyagok az emberek esetében is sok fontos feladatot látnak el. Megvédenek minket különböző betegségektől azáltal, hogy erősítik az immunrendszert, legyőzik a baktériumokat és még a rákos sejteket is. A szabad gyököket semlegesítik, így a sejtjeinket megvédik a korai öregedés ellen (ún. anti-aging-effect). Ez azért elég jól hangzik!

Hogyan tudjuk a szükségleteinket fedezni?

Minél változatosabban táplálkozunk, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy mindenből jut valamennyi és semmi fontos nem hiányzik. Gyakran pont fordítva gondolkodunk ama mottó mentén, hogy “a sok sokat segít”. Mi mégis azt állítjuk, hogy pont az ellenkezőjét kellene előtérbe helyezni.

Az emberi energiaszükségletet világszerte mindössze 30 haszonnövény fogyasztása fedezi! Annál szebb, hogy sok helyen újra felfedezik a „régi”-t. Feledésbe merült gyümölcs- és gabonaféléket, mint a PurPur®-búza vagy az arónia (fekete berkenye) bogyók. Újra termesztik, és így még több változatosságot hoznak az asztalunkra.

Arónia & PurPur® – Üdv antociánok!

A “SZUPERBOGYÓ” aróniában (magyarul fekete berkenye) nem csak rengeteg rost, C-vitamin és ásványi anyag van, hanem a többi bogyós gyümölcs mellett ez is a szupersztárok közé tartozik, ha antociánokról van szó. A hazai szuper-ételek közé sorolják, és többek között süteményekbe, pékáruba/ciabattába és (édes) snack-szeletekbe is belerakják.

A regionálisan termesztett PurPur®-búzának is azonnal látni az erejét. A magnak vöröses-lilás színe van. Mivel a külső héjban található az értékes összetevők legnagyobb része, ezért leginkább a mag teljes kiőrlésű változata ajánlott, pont mint a teljes kiőrlésű PurPur®-kenyér esetében. A teljes kiőrlésű PurPur®-kenyér ráadásul egy különösen szaftos bélzetű kenyér, amely még másnap és harmadnap is csodásan friss és ropogós!

Megosztás