PurPur Kenyér

Az eredeti PurPur® kenyér

Az élelmiszereknél egyik fontos minőségi szempont az érzékelt minőség. A jövőben egyre több élelmiszer kizárólag e miatt kerül a fogyasztók asztalára.

Ezen túlmenően azonban az emberek számára egyre világosabbá válik, hogy az élelmiszerek többre is képesek és kell is, hogy legyenek, mint csak az egyszerű energiával, valamint makro-és mikrotápanyagokkal való ellátásra.

Ez az igény vezetett a “funkcionális élelmiszerek” fejlesztésének kialakulásához. Egyre több ún. “kiegészítő előnnyel” rendelkező élelmiszer került a piacra. Ezek közé tartoznak pl. a valamely diéta eredményességét elősegítő élelmiszerek. Ezen összetevők legnagyobb része az ún. “másodlagos növényi anyagok” kategóriájába tartozik.

A PurPur® búza újrafelfedezése

A fenti koncepcióba tökéletesen illeszkedik egy ősrégi gabonafajta, a PurPur® búza, melyet teljesen véletlenül “fedeztek fel” újra.

Kenyérsütésnél a PurPur® búza sokáig nem játszott szerepet, mivel a kenyérgyártásnál általában a fehér lisztet részesítették előnyben. A PurPur® búza egyidős a legősibb búzafajtákkal, azonban csak a világ néhány területén termesztették. Mivel a továbbfejlesztésével nem foglalkoztak, így más gabonafajtáktól eltérően, megőrizte “eredeti jellegzetességeit”.

A PurPur® búza 2002 körül keltette fel bíbor magszínével egy vetőmaggyártó cég érdeklődését és így figyelt fel a backaldrin cég is erre a különleges gabonára. Aztán a backaldrin a PurPur® búzából egy különlegesen ízletes és sikeres teljeskiőrlésű kenyér előkeverékét fejlesztette ki.

purpur búza

PurPur® hatás

A bíbor szín különleges tartalmat jelez.

Az antocián (anthos=virág, cyanos= kék), mely a PurPur® búza héjszerkezetében található, a kenyérnek különleges színű ismertetőjegyet kölcsönöz. Az antociánt a “másodlagos növényi anyagok” csoportjába sorolják és egy erős antioxidáns.

Az antocián tartalom a PurPur® búzában hozzávetőleg 10-szer magasabb, mint a hagyományos kenyérlisztben.

Mindenki a PurPur®-ról beszél

A PurPur® búzából végül egy olyan előkeveréket és kenyeret fejlesztettek ki, melyek a PurPur® búza különleges és egyedülálló előnyeit ötvözték magukban. Teljeskiőrlésű kenyérként a vitamin- és élelmi rost ellátás tekintetében további táplálkozásfiziológia előnyöket is rejt magában.

Mindezen előnyök fölött áll azonban a kenyér ízével és eltarthatóságával szemben támasztott elvárás, valamint az: “Ami jó, annak ízlenie is kell!” jelmondathoz való hűség is.

A PurPur® búza egy bejegyzett védjegy, amely kizárólag ennek az előkeveréknek a jelölésére szolgál. A PurPur®-kenyér törvény által védett márkanév, ami annyit tesz, hogy kizárólag a gyártó által forgalmazott eredeti alapanyagból, a gyártó által meghatározott receptúra szerint előállított termék nevezhető annak.

A PurPur® búza termesztése 2005 óta évről-évre növekszik. Az utolsó aratáshoz már több, mint 500 hektárnyi területet műveltek meg. Az ellenőrzött minőségi láncolat, a vetőmag kiválasztásától a gabona  őrlésén és a sütőkeverék előállításán keresztül, egészen az egyes pékségek technikai támogatásáig, együtt alkotják a siker építőkockáit.

A PurPur®-kenyér nemzetközileg is jelentős pozitív visszhangnak örvend. Időközben a világ majdnem 40 országában sütnek naponta PurPur®-kenyeret.

purpur kenyér