Powerfood élelmiszerek

Powerfood élelmiszerek

Ahogy a téli álom tavaszi fáradtságba fordul, eljön a Powerfood ideje! A nagyszerű ebben, hogy már régóta meghódította konyháinkat, asztalainkat és uzsonnás dobozainkat. Hogy mi olyan nagyszerű a Powerfood-okban, és hogyan lehet ezeket az ételeket beépíteni a mindennapi életünkbe, eláruljuk Önnek ebben a cikkben. 

Valójában mi az a Powerfood?

A Powerfood fogalmára – ugyanúgy mint a Superfood esetében is – nincsen táplálkozástudományi vagy jogi definíció. Superfood alatt olyan ételeket értünk, amelyek különleges illetve különösen sok összetevőt tartalmaznak. Ezért is nagyon kívánatosak az egészségünk és jó közérzetünk szempontjából. 

Gyakran bizonyos gyümölcs- vagy zöldségféléket, valamint a dióféléket és a magvakat is szuperételeknek tekintik. Alapvetően azonban 3 olyan fontos kritérium van, amely egy élelmiszert igazi Powerfood-dá tesz: 

  1. A zsírsavak kiváló minőségű összetétele
    A szervezetünk számára a többszörösen telítetlen zsírsavak nagyon értékesek, ilyenek például az omega-3 zsírsavak. Védik a szív- és érrendszerünket, és karbantartják az agysejtjeinket. 
  2. Koncentrált vitaminok és másodlagos növényi hatóanyagok
    Az un. mikro-tápanyagok erősítik az immunrendszerünket, megóvnak minket a megbetegedésektől, és “anti-aging”-hatással rendelkeznek. Elsősorban tavasszal fontos, hogy feltöltsük testünket sok vitaminnal és másodlagos növényi hatóanyaggal. 
  3. Magas rosttartalom
    A rostok igazi mindent-tudók. Beindítják az emésztést, segítenek a káros anyagok kiválasztásában, lassítják a vércukor-szint emelkedését az étkezések után, és megelőzik a fokozott, sóvárgó étvágy kialakulását. Mindemellett a rostok csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, a bélrák és a cukorbetegség kockázatát. 

De hol rejlik a Powerfood-ban az igazi power, az igazi erő?

Jó minőségű zsírsavakat elsősorban diófélékben és magvakban találunk. Használjon kiváló minőségű olajakat hideg ételekhez, pl. dió- vagy lenolajat, ízesítse a leveseket és salátákat magvakkal, pl. chia-, kender- vagy bazsalikommagvakkal, és kenyér valamint péksütemények vásárlásakor figyelje a dióféléket az összetevők között, pl. chiás buci vagy diós kenyér. 

A vitaminok és a másodlagos növényi anyagok mindenekelőtt gyümölcsökben és zöldségekben rejlenek. C-vitamin bomba például az arónia (fekete berkenye) -bogyó, a paprika, a csipkebogyó, a ribizli vagy a brokkoli. Az áfonya a titkos tipp, ha antioxidánsokról van szó, ez a gyümölcs a fiatalság igazi forrása. 

Rostok leginkább a teljes kiőrlésű gabonatermékekben, a hüvelyesekben és a magvakban találhatók. Fogyasszon tehát zabpelyhet, csicseriborsót, lencsét, útifűmag-héjat vagy lenmagot! Egy chiás buci például jól ötvözi a jó minőségű zsírsavakat a rostokkal. 

Mindenesetre szem előtt kell tartani, hogy egyetlen élelmiszer sem tartalmazhat minden fontos összetevőt, ezért is nagyon javasolt a változatosság. Vigyen színt a tányérjára! Minél színesebb, annál jobb. Csak ahogy a #eattherainbow mottó is mondja!

Egzotikumokat fogyasztani vagy a régi, jól beváltban bízni?

Gyakran eljutnak hozzánk egzotikus országok superfood ételei. Messziről kell őket ide szállítani, hogy a tányérunkon lehessenek. Ez gyakran magas tápanyag-veszteséget von magával, és az ökológiai szempontot sem szabad elhanyagolni. 

Ezért, ha lehetséges, jobb hazai alternatívákhoz nyúlni. Épp tavasszal gazdag a regionális választék friss élelmiszerekből, amelyek csak úgy bővelkednek tápanyagokban. Minél rövidebb az út a termőföldtől a tányérig, annál több fontos tápanyag marad benne. 

A hazai élelmiszerek elég jól lépést tudnak tartani az egzotikus változatokkal. A lenmag a rostok tekintetében olyan mint a chiamag, és az áfonya, mint C-vitamin forrás van olyan jó, mint az acai-bogyó. 

Összefoglalva

A powerfood élelmiszerek nagyban gazdagítják az étrendet, és megalapozzák a tavaszi indulást. Egyik élelmiszer sem mindent-tudó, ezért a kiegyensúlyozott és változatos étrend az egészségtudatos életmód alfája és omegája. Egy vagy több Superfood élelmiszerrel ráteheti az i-re a pontot az étrendjét illetően, és igazi power-rel indulhat tavasz!

Megosztás